fredag, mai 10, 2013

L kullet et født

Da har roen senket seg i valpekassen og jeg kan oppsummere de siste par dagene:) Natt til onsdag, dag 62 våknet jeg av at Litja satt i sofaen og pesa og skalv. Da var vi i gang med det som må være det mest kjedelige og langtekkelige som finnes - oppblokking!! Man får ikke gjort mye fornuftig i denne perioden, må følge med hele tiden - man vet aldri når de går over til neste steg - å presse! Jeg fikk i det minste børstet og klipt noen hunder, og Litja fikk noen turer på åker'n slik at hun var i vigør! Natt til torsdag, dag 63 og bursdag til Daniel ble ting litt mere intenst og neste fase kunne snart begynne... Kl 7 torsdag morgen begynte hun å presse og 07.15 ble tispe 1 født:) nydelig tegnet og rett på puppen...
Kl 08.25 kom neste tispe, lysere tegnet enn den første...
Kl 09.07 kom den tredje tispa, også hun veldig pent tegnet og full av liv...
Kl 09.47 kom den første gutten, nå skjønte jeg at jeg måtte merke valgene med fargebånd - ikke mye som skiller dem:)
Kl 11.35 kom gutt nr 2, en nydelig kar men han slet veldig... Etter iherdig jobbing kom han seg litt og hang til slutt på puppen:)
Nå tok Litja seg en god pause, sov tungt! 13.45 kom omsider neste valp, dessverre død...
Kl 13.45 tispe nr 4
Kl 14.25 enda en tispe:) og enda ei vi nesten ikke kunne skille fra de andre... Som regel er det litt mindre hvitt på noen tær og andre småting men ikke her:)
Nå begynte ting å stoppe litt opp, ingen veer! Hun fikk oxytocin og ut å løpe! Omsider kom en nydelig kraftplugg av en tispe, død! Dette er en av de mørke tunge sidene av oppdretter tilværelsen, fullt utviklede valper som man ser ikke har vært døde lenge som man ikke får liv i! Etter ny injeksjon og ingen tegn til nye rier var det å komme seg avgårde til klinikken og et møte med "tante Kathrin" rtg først for å bekrefte at det var igjen valp og det var det, en stor valp lengst fram i magen... Laaangt fra fødselskanalen! Ultralyd for å sjekke om den hadde hjerteslag, og der var det helt stille, ingen hjerteslag! Ingen vei tilbake - keisersnitt! Når vi åpnet henne så vi hvorfor campen ikke kom noen vei, livmorhornet hadde vridd seg! Jeg måtte, selv om jeg visste den var død, åpne fosterposen og se hvordan den så ut og kjønn... Der poppet det en sprell levende gutt ut! Og gjett om nedturen om keisersnitt ble snudd til glede!!!


Kort oppsummert var det 10 valper i Litjas mage, 7 tisper og 3 hanner, hvorav 5 tisper og 3 hanner lever:))

Idyllen råder i valpekassen, valpete uvørne og bomsete Litja er brått blitt voksen og er verdens mest behagelige mamma:))

Ingen kommentarer: